dinsdag 22 oktober 2019

Maandag 21 oktober 2019

De haven van Steenbergen. Het is nog schemerig en regenachtig als om iets over 8 uur het geluid van de Bietenbel klinkt. De schippers verzamelen voor het palaver waarbij wethoudster Esther Prent van Steenbergen ook aanwezig is.  Nadat de nautische commissie de bijzonderheden over de route uitgelegt, wenst de wethoudster de schepen een behouden vaart. En met het luiden van de bietenbel geeft zij het startsein voor de 1e dag van de Bietentocht. Op de kade staat een kiepwagen met een voorraad bieten, uit de regio. De bemanning laadt de bieten in de manden en de schepen vertrekken uit de haven. Wat een gastvrijheid en gezelligheid hebben we ervaren in Steenbergen.
Via de Steenbergsche Vliet zetten de schepen koers naar de Krammer Sluizen.

Het passeren van de sluizen bij Beneden Sas is een prachtig gezicht. Een aantal deelnemers varen zelfs onder zeil door de sluis. Wat een stuursmanskunsten zijn nodig om door de smalle doorgang te varen. Het voetgangersbruggetje werkte voor sommigen niet mee helaas. Vanaf de sluis staan diverse toeschouwers te genieten van het voorbij komen van de deelnemers. Er worden veel foto’s gemaakt. Onder meer zijn foto’s van de tocht te vinden op Facebook. Op de eigen pagina Bietentocht maar ook op Mooi Steenbergen en Mooi de Heen staan foto’s. 

De schepen zetten koers naar Yerseke. Door o.a. de wachttijden bij de Krammer Sluizen en de weersomstandigheden komt het eerste schip rond half vijf pas aan in de haven aldaar. Gelukkig houdt de Oesterij rekening met de laatkomers. Het is namelijk al lang donker als de laatste binnen komen.  Maar iedereen kan toch genieten van de heerlijke mosselen uit Yerseke. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten