vrijdag 25 oktober 2019

Donderdag 24 oktober

Na een zeer waarschijnlijk rustige en wat langere nacht dan de voorgaande, komt de bemanning in de vroege ochtend bijeen op de dijk in Dintelmond. De bietenbel wordt deze ochtend geluid door de Suikerunie. De laatste medelingen worden gedaan door de nautische commissie over de details van het zeiltraject van de dag.
De laatste taktiek wordt uitgedacht om zo goed mogelijk te varen vandaag.
De bieten liggen klaar aan boord om vanmiddag te worden beoordeeld door de keurmeester. Een heerlijke zeildag volgt waarna de schepen aanmeren in Willemstad. Wat is het weer een gezelligheid tijdens de bietenkeuring en de aansluitende borrel op de kade.
Een maaltijd wacht op de deelnemers in buurthuis Irene.  Tijdens de bijeenkomst worden foto’s en video beelden getoond van de tocht. En dan wordt bekend wat de uitslagen zijn. Wie heeft uiteindelijk de snelste zeiltijd? Wie heeft de mooiste kiek van de week gemaakt? Wie is de winnaar van de bietenkeuring. Wie heeft de meeste punten heeft gehaald met de diverse onderdelen in totaal, waarbij zo traditoneel mogelijk varen en niet te vergeten het thema mede bepalend is voor het winnen van de begeerde Bietenbel.

Wat hebben de deelnemers weer hun best gedaan om zo snel mogelijk te varen, zo traditioneel mogelijk varen ( zonder gebruik van de motor) en er zo traditioneel en/of ludiek uit te zien.
De winnaar van het thema is Wii Sille’t Besiikje.
De Kiek van de week is die van woensdag, gemaakt door Broedertrouw.
De winnaar van de bietenkeuring is De Maatje. Zij krijgen de Gouden Peejenspa.
De winnaar van het Beurtvaartbord ( snelste zeiltijd) is Spartivento.
De winnaar van de Bietenbel is.... SPES! Wat een geweldige prestatie! De schipper van de SPES is super trots op zijn bemanning! Ook alle deelnemers, de sponsoren en organisatie wordt uiteraard nog bedankt! En dan is het tijd om te feesten! Bij sommige schepen gaat het feest nog verder en wordt de traditie van “ na het feesten gebakken eieren” weer eer aan gedaan.

Wat een geweldige 21e editie van de Bietentocht. Op naar de 22e editie!

Foto’s van dit evenement zijn op de Facebook pagina te vinden. Zie de link hierna. Daar zijn berichten te vinden en foto’s in albums per dag. Ook is er een album met de kieken van de dag en een album met alle deelnemende schepen.

https://www.facebook.com/Bietentocht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten