zondag 13 oktober 2019

Jagen van de schepen in Steenbergen - 20 oktober 2019

Ook dit jaar zal op de zondag voorafgaand aan de Bietentocht een deel van de tocht naar Steenbergen op een heel bijzondere manier worden gedaan.  Wederom zullen weer oer-Hollandse trekpaarden worden ingezet. Een lang touw zal hun verbinden één van de schepen die daar liggen te wachten op hun beurt. De paarden snuiven even waarna ze hun atletisch vermogen zullen inzetten om de schepen stuk voor stuk richting de haven van Steenbergen te trekken.  Ze hebben hun atletische bouw namelijk niet gekregen om in een weiland stil te staan.
Deze manier van het inzetten van paarden wordt jagen genoemd. Deze gedrevenheid en passie voor de trekpaarden zie je vandaag de dag nog slechts bij een kleine groep liefhebbers. Vroeger beheerste het trekpaard het landleven veel meer. Denk daarbij aan het werken op het land met het paard voor de ploeg of zaaimachine. Maar ook bij het binnenhalen van de vrachtschepen met suikerbieten.

In de Bietentocht jagen de paarden de schepen binnen op een jaagpad. In Steenbergen is zo’n pad nog mooi intact gebleven en zo komt het mooi van pas om het publiek te laten zien hoe men in vroegere tijden het vervoer van suikerbieten per schip plaatsvond. De lange stoet met schepen getrokken door de imposante paarden zullen voor een mooie plaatjes zorgen. Om de nostalgische sfeer te versterken kleden de deelnemers zich in traditionele stijl. Dit wordt gedaan om extra punten te verdienen voor de felbegeerde prijs van de Bietentocht : de gouden Bietenbel. 


De officiële start van de tocht is op maandag 21 oktober. 
Dan laten de schepen de haven van Steenbergen achter zich. Dan moeten de schepen het het van de wind hebben en dus zonder de paarden doen, maar ook zonder wind dan proberen ze zo min mogelijk de motor van het schip aan te zetten en worden de mankrachten ingezet. De bietentocht is dus een schouwspel vol mooie symboliek. Een schouwspel dat ook voor toeschouwers zeer aantrekkelijk is. Ook voor de deelnemers zelf uiteraard.  En ook om de nieuwe generatie weer de kneepjes van het vak te leren zodat ook zij het weer kunnen doorgeven. Hiermee houden ze de historie en daarmee de kennis in leven! 
Wilt u ook de 21e editie van de tocht ook komen volgen? De Bietentocht wordt van 21 t/m 24 oktober 2019 gehouden, waarbij de vloot de route volgt langs Steenbergen - Yerseke -  Zierikzee – Dintelmond – en Willemstad. Wilt u meer informatie over dit historisch zeilspektakel lezen? Kijk dan op www.bietentocht.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten