donderdag 30 oktober 2014

“Trouwe Hulp “ uit Rotterdam Delfshaven wint Bietentocht 2014.


 
"Trouwe Hulp"
Na ruim 4 dagen op pad te zijn geweest met 23 klassieke zeilschepen bleek de “Trouwe Hulp” zich het best gemanifesteerd te hebben tijdens de Bietentocht 2014. De zeilschepen met hun bemanning hebben barre dagen doorstaan. Mooi weer, maar ook veel wind en regen. De Bietentocht heeft zelfs een dag verwaaid gelegen in Zierikzee, toen een westerstorm Nederland aandeed. De “Trouwe Hulp” trotseerde, net als alle andere zeilschepen trouwens, met glans de vermoeiende dagen. De “Trouwe Hulp” is dus de overall winnaar van de Bietentocht 2014.
 
De winnende Sweet 16 bemanning van de "Trouwe Hulp", met links, met bietentocht-bel, schipperse Natasja Rijsenbrij
Verleden jaar won de “Trouwe Hulp” al in de catergorie logboek (http://www.youtube.com/watch?v=IC57TORAgC0) , dat mogelijk een mooie opmaat is geweest voor het winnen van de Bietentocht 2014. Dit jaar hadden zij het thema “Sweet 16”, verwijzend naar de 16de Bietentocht en, uiteraard,  de ‘jeugdige’ leeftijd van de bemanning. Gedurende de hele week werden de deelnemers getrakteerd op Sweet 16-achtige wijze. Het zeilschip werd aangekleed met een roze huik over het grootzeil, een doek werd opgehangen met daarop Sweet 16, er waren allerlei Sweet 16-drankjes met een eigen etiket en iedereen werd uitgenodigd om naar het “Sweet 16” feest te komen op de laatste avond. De entree van de “Terra Nova”, ook dit jaar weer het party-schip voor de laatste avond, werd met ballonnen opgevrolijkt. De bemanning van de “Trouwe Hulp” had een vooruitziende blik. Het werd de laatste Bietentocht-avond, echt de avond voor schipperse Natasja Rijsenbrij  van de “Trouwe Hulp”!


"Sweet 16"
De zeilschepen en hun bemanning moesten voor vijf categorieën hun best doen. De snelste zeiler, de meest authentieke zeiler, het mooiste logboek, het beste thema en de Bietenkeuring, waren onderdeel van de Bietentocht 2014. Dit jaar werd er minder nadruk gelegd op de snelste zeiler. Zo konden zeilschepen en hun bemanning meer nadruk leggen op het traditioneel zeilen en de creatieve aspecten van de Bietentocht.
Avontuur


"Blauwe knoop"
De snelste zeiler was dit jaar de “Avontuur”, het monumentale zeilschip uit Goes. Schipper Dennis Helmich was trots op zijn bemanning en mocht de mooie trofee, een fraai gegraveerd bord, ophangen in de “Avontuur”. Het mooiste logboek ging dit jaar naar de “Vooruitgang”. Het zeilschip, eveneens uit Rotterdam Delfshaven met schipper Johan Wijker, had een creatief logboek gemaakt dat de Bietentocht zeer mooi in beeld bracht. De bietenkeuring, wie is het creatiefst bezig geweest met suikerbieten,  ging naar de “Hollandsch Diep” van Pieter en Jeannette van der Wulp uit Willemstad, dat een Bietenbitter brouwde uit, uiteraard, suikerbieten. Heel bijzonder was dat dit zonder alcohol gebeurde. De Hollandsch Diep was dan ook toegetreden tot de “Blauwe Knoop” gedurende de Bietentocht 2014. De “Blijde Aankomst” uit Gouda heeft dit jaar het thema gewonnen. Alles was “BLIJ” bij hen aan boord. Ook alle deelnemers werden verblijd met allerlei blijde dingen en blijde activiteiten. Zo werd er onder andere op woensdag voor de zeilschepen, die zich opgegeven hadden, voor blijde kraakverse broodjes gezorgd. Overal waren de stickertjes met smilies zichtbaar en iedereen kreeg een smily op geplakt. Heel leuk bedacht, een blijde boodschap in deze roerige tijden.


Logboek voor de "Vooruitgang"

"Blijde Aankomst" blij met de blijde prijs


Zondagmiddag 19 oktober, had de organisatie gezorgd dat de zeilschepen van Goese Sas naar Wilhelminadorp gejaagd konden worden met paarden. Verleden jaar was het jagen al een folkloristisch spektakel, dit jaar trok het mogelijk nog meer toeschouwers. Met 37 trekpaarden werden de zeilschepen gejaagd. Het mooiste span was die van de “Avontuur”.

Avontuur met 3 trekpaarden gejaagd
Met 3 sterkte trekpaarden werd het grootste zeilschip van de vloot gejaagd. Zondagavond was het palaver in café Matisse op de Grote Markt van Goes. De bewoners van Goes moeten raar hebben opgekeken toen zij alle deelnemers van de Bietentocht authentiek gekleed door de straten hebben zien lopen. Het bestuur had zich in jaren 50 kleding gehesen als echte notabelen.
Maandag werd de eerste zeildag, mooi weer met een stevige wind, 4 tot 5 bft, zorgde ervoor dat de zeilschepen, zeilend van Goes via Yerseke naar Zierikzee, echt ‘alle zeilen bij moesten zetten’ om op tijd en ongeschonden aan te komen in Zierikzee. In Yerseke moesten de schepen een mandje vol met suikerbieten ophalen. De bemanningen werden stevig op de proef gesteld en menigeen had ’s avonds moeite om de ogen open te houden.  Overdag werd Han van Veen nog geïnterviewd door het KRO/NCRV radioprogramma “Plein 5”. Tevens verscheen er in de PZC een zeer groot artikel over de Bietentocht 2014. Met een grote foto op de voorpagina en een zeer groot artikel in de bijlage.
Dinsdag werd een slechte dag. Het KNMI voorspelde westerstorm en de nautische commissie besloot om te blijven liggen in de haven van Zierikzee. Menig schipper, was hier blij mee. Sommigen namen de moeite om naar het havenhoofd van Zierikzee te lopen en constateerden dat de Oosterschelde één grote kolkende massa was, waar zeilschepen weinig te zoeken hadden. Zelfs de Oosterschelde-kering werd gesloten. De deelnemers kregen voor deze dag een alternatief programma. Maak een nieuw allemansendje ter grootte van 1 Zeeuwse voet voor de Bietentocht-bel, de wisseltrofee van de Bietentocht, en maak een rebus met de woorden “de 16de historische Bietentocht”. ’s Avonds werd een heel leuke speech gehouden door Jan Verpalen, van de “Avontuur”, die aangaf welke deelnemer de rebus had gewonnen en welk allemansendje aan de bel kwam te hangen. Hiervoor waren weer punten te vergaren voor het klassement. Hij kreeg na de speech ook gelijk, spontaan, de bijnaam, “Jan Allemansend”. Het allemansendje gemaakt door de Mathilda werd als winnaar aangewezen en hangt voortaan aan de Bietentocht-bel. Tevens was op dinsdag Willem Plet, redacteur van het blad “Zeilen”,  aan boord van de Spartivento. Helaas voor hem (en ons) ging de zeiltocht over de Oosterschelde niet door. Daardoor bleef het bij een verslag op de internetsite van Zeilen. Volgend jaar komt hij terug voor een groot verslag in het zeilen maandblad “Zeilen”.

winnende allemansendje
 
'beetje' wind
 

Schipperscafé op de Ävontuur" mooi weer midden in de nacht, na stormachtige dagen.

Woensdag was een dag waarin een cruciale beslissing genomen moest worden, doorgaan met de bietentocht 2014 of nog een dag blijven liggen. Op het palaver van 9.00 uur werd besloten om nog

even af te wachten en om, om 11.30 uur nogmaals bij elkaar te komen. In de tussentijd konden de deelnemers wederom een groot artikel lezen in de PZC over de Bietentocht. Dinsdag was een journaliste en fotograaf langs geweest op de Hollandsch Diep, de winnaar van verleden jaar, en op de Tippy, waarop het toekomstige Zeeuwse jonge gezin gaat wonen in Kamperland.
Uiteindelijk werd om 11.30 uur besloten om te vertrekken en de brug van 13.10 uur te halen. Eén van de problemen was namelijk dat de Zeelandbrug moest draaien. Vanaf windkracht 6 bft, draait de brug niet meer. Het waaide echter nog stevig, maar niet stevig genoeg, dus de vloot kon dus vertrekken. Het was nog steeds aardig ruig, hoge golven en nog steeds harde wind (5 tot 6 bft.) voor de haveningang van Zierikzee maakte het lastig voor de kleinere schepen. Eénmaal in het Keten en het Zijpe kon er heerlijk voltuig gezeild worden, onder bescherming van het land. Tegen de avond kwamen de schepen aan in Benedensas, of De Heen genoemd. Het schippers- en bemaningscafé was dit keer op de “Avontuur”.
Het weer bleek volledig omgeslagen te zijn en er kon tot ’s avonds laat in de buitenlucht (heldere hemel en geen wind) gezellig met elkaar gekletst en wat gedronken worden.
Donderdagochtend werden wij dus verrast met heerlijke blijde kraakverse broodjes, die verzorgd waren door de “Blijde Aankomst”. Na een heerlijk ontbijt, dankzij deze broodjes, vertrokken de schepen richting Willemstad. Een heerlijke, maar wel frisse, dag lag in het verschiet. De zeilschepen konden heerlijk zeilen en kwamen vanaf ongeveer 15.00 uur de haven van Willemstad binnen varen. Aan boord van de “Neerlandia” was Jos Verkuilen mee van Omroep Brabant. Hij maakte regelmatig een life radioverslag vanaf de “Neerlandia”, dat werd uitgezonden op de radio. Bijna alle bemanningsleden werden door hem geïnterviewd.


Piet keurt de bieten
Bieten brouwen, winnaar!
Om 17.00 uur werden de creatief verbouwde suikerbieten door Piet “Suikerunie biet” gekeurd. Hij liep langs iedere creatief verbouwde biet en verzorgde gelijk de deelnemer die zijn of haar bieten aanprees, van repliek. Piet keurde voor de elfde keer de suikerbieten voor de Bietentocht.
Daarna konden de schippers met hun bemanning eten bij Jimmy’s, waar heerlijke stampotten klaar stonden voor diegenen die zich hadden opgegeven.

Het bestuur in 'vol' ornaat!Han van Veen, de nu 'echte' voorzitter
De slotavond begon vanaf 20.30 uur in de “Terra Nova”. Uiteraard volgde de prijsuitreikingen zoals hierboven beschreven. Eén opvallend item was ook dat Han van Veen, momenteel interim-voorzitter, op verzoek van Dik Hoogstad (een ex-voorzitter en aftredend bestuurslid), en daarna de volledige zaal, nu maar echt voorzitter moest worden. Han van Veen kondigde daarna maar gelijk aan dat het “Rondje Tiengemeten” mogelijk ook onder de Stichting de Zeeuwse Beurtvaart gaat vallen. Het bestuur is van plan om meerdere evenementen met klassieke zeilschepen onder de Stichting te laten vallen, zodat er voor Zuidwest Nederland evenementen georganiseerd (kunnen) blijven worden voor deze mooie en vaak monumentale zeilschepen. Een bestuursbesluit moet hierover nog genomen worden.


Tot volgend jaar bij de Bietentocht 2015.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten