zondag 27 oktober 2013

Zeilschip "Hollandsch Diep" wint Bietentocht 2013.


Na 4 dagen van zeilen, jagen, manoeuvreren, in kledendracht lopen en verder creatief met suikerbiet zijn, heeft het Zeilschip "Hollandsch Diep" van Jeanette en Pieter van der Wulp uit Willemstad, de Bietentocht 2013 gewonnen.

"Hollandsch Diep" de overall winnaar

De Bietentocht is een vierdaagse tocht die elk najaar gevaren wordt door platbodems met een symbolische hoeveelheid suikerbieten aan boord. Dit evenement is in het leven geroepen om de geschiedenis van het vervoer van vracht onder zeil over de Zeeuwse en Zuid Hollandse wateren weer een gezicht te geven.
Pieter en Jeanette hebben dit mooie zeilschip in de zomer van 2013 gekocht. Het mooie zeilschip, zie hiervoor www.zeilschiphollandschdiep.nl, ligt in Willemstad. In een veld van 28 zeilschepen kwamen zij als overall winnaar uit de bus. Overall winnaar betekent dat jij de beste bent in totaal van 4 categorie├źn; snel en authentiek zeilen, klassiek historische uitstraling (kleding e.d.), een verzorgd en creatief vormgegeven logboek en een leuke originele presentatie van de suikerbieten tijdens de keuring op de kade van Willemstad. De vierdaagse tocht vertrok uit Zierikzee om vervolgens suikerbieten op te halen in Colijnsplaat. Dinsdag was een speciale dag. Vanaf Goesse Sas werden de zeilschepen getrokken door echte trekpaarden. Een zeer traditioneel en eigenlijk uniek gezicht. 
Woensdag was de tocht richting De Heen aan het Volkerak en donderdag, de slotdag, kwamen de zeilschepen aan in de haven van Willemstad. In deze haven werden de suikerbieten gekeurd, de logboeken beoordeelt en het slotfeest gehouden. In de categorie snelste zeiler eindigde de "Janna" als eerste. 
 
"Janna" snelste zeiler

De "Trouwe Hulp" had een origineel logboek op video gezet en won daarmee deze categorie. Bekijk het maar op deze youtube link.
http://www.youtube.com/watch?v=IC57TORAgC0 
De mooiste bieten had de "Vrouwe Cornelia" die een Bietenmeermin gemaakt hadden van de bieten die zij in Colijnsplaat aan boord hadden gehaald. 
 
Bietenmeermin

bemanning van de "Vrouwe Cornelia"


Op www.youtube.com zijn veel filmpjes te vinden over de Bietentocht 2013.

Volgend jaar zal de Bietentocht 2014 weer gezeild worden in de herfstvakantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten