zondag 13 oktober 2013

EEN VEGER WIND: De geschiedenis van vier Zeeuwse zeilklippers

Het boek EEN VEGER WIND gaat over de geschiedenis van vier identieke zusterschepen, vier Zeeuwse zeilklippers. Eén van deze schepen is de "Avontuur", die elk jaar aan de bietentocht meedoet. In het boek komen alle facetten aan bod, zoals bijvoorbeeld de bouw van de schepen, het leven aan boord en de reizen die de schepen maakten. Ook de echte bietentochten komen dus aan de orde. 


Dennis Helmich en Adrie Koppejan zijn vrijwilligers op de "Avontuur" en hebben destijds het initiatief genomen om de geschiedenis van dit schip uitgebreid te gaan documenteren. Een monumentaal object heeft meer waarde wanneer de geschiedenis goed is gedocumenteerd. Het tot stand komen van het boek is ook een vorm van vrijwilligerswerk, allemaal om de geschiedenis van deze mooie schepen vast te leggen
 
Het boek is tijdens de Bietentocht te koop.
 
Het boek EEN VEGER WIND, De geschiedenis van vier Zeeuwse klippers door de Stichting Zeeuwse Klipper Avontuur wordt aangeboden voor € 15,-. Dit ter ere van het 15-jarig lustrum van de Bietentocht! De normale verkoopprijs van dit boek bedraagt € 26,50.
 

Het boek is aan boord te verkrijgen bij de schipper van de "Avontuur", Dennis Helmich.

In het boek komen verschillende verhalen aan bod over het bietenvervoer ten tijde van de zeilvaart. Het volgende citaat gaat over een bietenreis met de Catharina.
 
Cor Schot verteld:
"De volgende reis was uit Colijn. Toen is de mast kapot gegaan. We hadden peeën geladen en waren klaar om een uur of drie, en om vier uur was het hoogwater. Stijf waaien! Het voorste luikhoofd was gespalkt. Op het achterste luikhoofd hadden we een deklast met kleden erover, dus zeewaardig. We waren klaar en toen was het zo goed als hoogwater, en laat nou die wind een beetje luwen. Ik moet jullie dit ook vertellen. Mijn opa noemden ze de zeehond. Daar was mijn vader een zoon van, dus dat was de jonge zeehond, want die ging net zo lief onder als boven water. Dus wij de meerdraden los en d’r uit. En toen zeilde m’n vader met die zwaarbeladen klipper zo de haven van Colijn uit. En die haveningang was niet zo breed...Ja, dat vakmanschap van die schippers, hè? Er stond natuurlijk een hoop zee buiten. We voeren richting Zierikzee, en we zaten nog niet voor Zierikzee of er kwam een uitschieter. Er kwam toch een hoop wind uit die lucht! Ik dacht, als we dit maar halen. M’n moeder stond op het trapje van de ingang naar de roef. Aan de voorkant van de kap zat een raampje en daar stond ze te kijken. En ik met m’n vader aan het roer. Aan bakboord heb ik de naamplank, de bolders en de reling niet gezien. Het vaste water stond op het mastdek, zo scheef ging die klipper. M’n oudste broer stond aan de zeillier, om het zeil in geval van nood te laten zakken................  "


Nieuwsgierig geworden, loop eens langs bij de "Avontuur" en koop dat boek.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten