vrijdag 4 oktober 2013

Programma Bietentocht 2013: "Zo, dat is leuk!"


Dit jaar staat de Bietentocht in het teken van ons lustrum; 15 jaar Bietentocht.

Wij starten in Zierikzee!
De winnaar van verleden jaar, Dik Hoogstad met de "Pauline Elisabeth", mag elke ochtend voor het palaver de Bietentocht-bel luiden om de deelnemers er op te attenderen dat het palaver aanstaande is.

De Bietentocht-bel: Wie wordt in 2013 de winnaar?

Zondag 20 oktober verzamelen de zeilschepen zich in Zierikzee. Iedereen moet zich definitief inschrijven na het palaver, om 20.00 uur in de “Gekroonde Suikerbiet”, het café aan de kade van Zierikzee.

 
Verzamelen in Zierikzee
Maandag 21 oktober 2013
Het palaver zal om 9.00 uur beginnen op de kade voor de afgemeerde schepen. vanaf 9.30 uur zal Burgemeester Rabelink en wethouder Stouten van Zierikzee ons vol passie toespreken. Vervolgens kunnen de zeilschepen vanaf 10.00 uur starten. Wij verwachten de zeilers zo rond 16.00 uur terug in Zierikzee met de suikerbieten, die zij op kunnen halen in Colijnsplaat. Hoe er gezeild moet worden, dat krijgen jullie te horen op het palaver.
De sponsoren varen mee met de “Legend” van Han en Francoise van Veen.
‘s Avonds zullen er activiteiten zijn vanaf ongeveer 17.00 uur tot ….. ver in de avond. Rond 21.00 uur zal het dagresultaat bekend worden gemaakt.

Dinsdag 22 oktober 2013
Kijken naar de kont van het paard!
Om 9.00 uur zal het palaver gehouden worden op het 'Luitje' voor het kantoor van de havenmeester. Dan volgt de tocht naar Goesse Sas. Daar moeten de zeilschepen uiterlijk om 14.00 uur aankomen, om vervolgens tot de brug bij Wilhelminadorp gejaagd te worden door paarden. Alle College's van B en W van de plaatsen die wij aandoen, zijn uitgenodigd om op de Scaldis mee te varen tijdens het jagen. Vervolgens kunnen de zeilschepen zelf bepalen hoe zij de rest van de tocht in het kanaal vervolgen. Voor de grote brug naar het centrum van Goes zullen de zeilschepen met z’n allen afmeren. Let goed op en luister goed naar de instructies van de ‘kade-meester’ van de Bietentocht. Het schipperscafé opent om 20.00 uur op de "Avontuur". Vervolgens zullen de resultaten van de dag om 21.00 uur aan boord van de “Avontuur” bekend worden gemaakt. 

Woensdag 23 oktober 2013
Krammersluis
Het palaver zal op de kade zijn bij de afgemeerde zeilschepen om 9.30 uur. Vervolgens kunnen wij om 10.00 uur vertrekken naar De Heen op het Volkerak. Instructies over hoe te varen en over de Krammersluizen, krijgen jullie te horen op het palaver. Vanaf 16.00 uur verwachten wij de schepen bij het sluisje van De Heen (Beneden Sas). Op het sluiscomplex zal een feesttent worden geplaatst door de familie die op de sluis woont, waar het avondprogramma gehouden wordt. Voor alle bemanningsleden wordt daar een maaltijd aangeboden door de organisatie. Deze maaltijd wordt bereid door de gastvrije Brabantse sluisbewoners, dus ...dat moet lekker zijn!  Vanaf 19.00 uur zijn jullie welkom in deze feesttent. Er zal een bar en life-muziek aanwezig zijn om de sfeer nog meer te verhogen! Na ongeveer 21.00 uur zullen de dagresultaten bekend worden gemaakt.
Verzamelen in De Heen (Beneden Sas)
Donderdag 24 oktober2013
De slotdag, voor wat betreft het zeilen. Het palaver is wederom om 9.30 uur, in de tent uiteraard. Vervolgens kunnen de schepen dan vertrekken vanaf 10.00 uur. Hier geldt weer dat wij een sluis moeten passeren, de Volkeralksluizen. In het palaver daar weer meer over. Wij verwachten de zeilschepen vanaf 16.00 uur in de stadshaven van Willemstad, die speciaal voor ons vrij is gehouden. Vervolgens zullen de suikerbieten vanaf 17.00 uur gekeurd worden door Piet Jaspers. Uiteraard moeten de logboeken ook nog ingeleverd worden vóór de bietenkeuring. Na 18.00 uur kan de eerste groep eters zich gaan melden bij “Bora Bora”. Vanaf ongeveer 19.00 uur kan de tweede groep aan tafel gaan. Het slotfeest wordt gehouden op het schip de “Terra Nova”, vanaf 20.30 uur. Na het eten bij “Bora Bora” kunnen de feestgangers zich opmaken voor de definitieve prijsuitreiking van de Bietentocht 2013 op de “Terra Nova” om ongeveer 21.00 uur. Het mag daarna nog lang onrustig blijven aan boord van dit ‘party-schip’.
Willemstad ETA: 24 oktober 2013, vanaf 16.00 uur
 
Vrijdag 25 oktober 2013
'traditioneel drankje'
Uitslapen, wennen aan het felle licht, douchen, scheren en weer in het gelid! Er zal nog geprobeerd worden om een activiteit te organiseren om onze lustrumtocht op een mooie manier af te sluiten. Hierover later meer.
Wijzigingen in het programma of in tijden kunnen altijd nog optreden, maar ....dit ziet er goed uit, toch?

Zaterdag zullen velen van jullie ook mee doen aan de zeilwedstrijd, Rondje Tiengemeten. Waarover later meer.

1 opmerking: