zaterdag 2 oktober 2021

DE BIETENTOCHT 2021 GAAT DEFINITIEF DOOR!

Stichting de Zeeuwse Beurtvaart kondigt met groot genoegen aan dat de Bietentocht gezeild kan worden. De officiĆ«le start is op maandag 18 oktober 2021 vanuit de Vluchthaven van Bruinisse, om zo de traditie van de zeilende bietencampagne te laten herleven. Samen onze bietentocht zeilen op de Zeeuwse en Brabantse wateren.  Wat geweldig dat het weer kan. Het zal wel een aangepaste tocht zijn. Er moet nog rekening gehouden worden met COVID-19 en alle daarmee samenhangende maatregelen. Dit betekent dat er naast de wedstrijd beperkingen zijn. Feestavonden zoals gebruikelijk of andere nevenactiviteiten aan wal vinden niet of zeer beperkt plaats. Alleen als iedereen de Corona-regels naleeft, kan de 22e editie van Bietentocht een succes worden.  Er is nog druk overleg met de verschillende gemeenten en andere betrokken partijen over de mogelijkheden rond de activiteiten aan de wal.


ROUTE BIETENTOCHT 2021



Zondag 17 oktober: verzamelen in Vluchthaven van Bruinisse

Maandag 18 oktober: van Bruinisse naar Yerseke

Dinsdag 19 oktober: van Yerseke via Colijnsplaat naar Zierikzee

Woensdag 20 oktober: van Zierikzee naar Benedensas

Donderdag 21 oktober: van Benedensas naar Steenbergen


De route is onder voorbehoud van o.a. de weersomstandigheden 





Iedere ochtend vertrekken de schepen uit de haven, rond 9 uur. De aankomst in de volgende haven is in de loop van de middag. Rond 16 uur zijn de schepen meestal binnen, maar de aankomsttijd is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. 

De tocht eindigt dit jaar in Steenbergen. Voorafgaand aan de binnenkomst van de platbodems in de haven van Steenbergen, zullen vanaf ongeveer 13 uur tot omstreeks 15:30 uur de schepen gejaagd worden door trekpaarden. Vanaf de Steenbergsche Vliet worden de schepen voor een deel van de route voortgetrokken door de paarden.  Dit prachtige spektakel vindt plaats op donderdagmiddag 21 oktober, langs de dijk achter Fort Henricus ( Schansdijk, Steenbergen).  


Het programma voor de deelnemers is afhankelijk van de dan geldende richtlijnen en wordt later bekend gemaakt aan de deelnemers. Ruim 20 schepen hebben zich aangemeld en de inschrijving is inmiddels gesloten.  


We kijken er ontzettend naar uit om weer te mogen zeilen en de traditie van het vervoer van bieten over water te doen herleven. Het vervoer van de suikerbietenoogst naar fabrieken, de bietencampagne, is jaarlijks vanaf september tot en met januari. De bietentocht symboliseert de bietencampagne van vroeger.  Bijzonder is dat voor de huidige bietencampagne, na een proefproject vorig jaar, dit jaar vrachtschepen gebruikt zullen worden. Een deel van het transport van suikerbietenoogst uit Limburg wordt voortaan over het water naar de suikerfabriek in het Brabantse Dinteloord vervoerd.  Suikerproducent Cosun Beet Company, voorheen Suiker Unie, wil de komende maanden 270.000 ton suikerbieten vervoeren met binnenvaartschepen van Maastricht naar Oudenbosch. Daarvandaan worden die bieten met vrachtwagens naar Dinteloord gebracht. Dit scheelt 15.000 ritten met vrachtwagens. Ook in Groningen wordt gebruikt gemaakt van vervoer over water voor het transport van de bieten. Dit betekent minder vrachtwagens op de weg. 

Tijdens de bietentocht laden de traditionele platbodems symbolische hoeveelheden bieten. Deze bieten zullen in Steenbergen gelost worden aan het eind van de tocht. Wat mooi dit dit samen valt met de huidige bietencampagne, waar ook weer vervoer per water heringevoerd. 


Volg voor het programma, updates en een verslag van de tocht etc. de Bietentocht op Facebook en/of  www.bietentocht.nl.


Stichting de Zeeuwse Beurtvaart


Contact : info@bietentocht.nl









Geen opmerkingen:

Een reactie posten