
Geschiedenis van het vervoer van de Suikerbieten



Deze tocht wordt gevaren om zo verschillende historische Hollandse tradities te uiten, met de Suikerbiet in de hoofdrol. De bietentocht is in leven geroep om de geschiedenis en kennis niet verloren te laten gaan. Maar heet natuurlijk niet voor niets BIETENtocht.
In het schouwspel vertellen zij het verhaal van de Suikerbiet. Een mooi voorbeeld hoe ze hier aandacht aan besteden is het symbolische einde van de Bietentocht..
In de tijd van napoleon kwam de kweek van de suikerbieten in opmars. De suikerbiet, met zijn hoge suikergehalte, werd pas echt populair na de afschaffing van de slavenij, en werd dé concurrent van de toen zo goedkope rietsuiker.

Zo gebeurde het dat in 1871 een suikerfabriek in steenbergen vestigde. De teelt van suikerbieten steeg en vanuit heel zeeland werden de bieten in steenbergen verwerkt tot suiker. De fabriek verplaatste zich naar het naastgelegen Dinteloord en is nu één van de twee overgebleven suikerfabrieken van Nederland. En zelfs 1 van de grootste van Europa.
Het is ook daarom niet voor niets dat de tocht begint in het symbolische Steenbergen op 21 oktober 2018 ongeveer 35 oer-Hollandse trekpaarden op de kade zullen verzamelen. Een lang touw zal hun verbinden één van de schepen die daar liggen te wachten op hun beurt. De paarden snuiven even waarna ze hun atletisch vermogen zullen inzetten om de schepen stuk voor stuk richting de haven van Steenbergen te trekken. Ze hebben hun atletische bouw namelijk niet gekregen om in een weiland stil te staan.
Deze manier van het inzetten van paarden wordt jagen genoemd. Deze gedrevenheid en passie voor de trekpaarden zie je vandaag de dag nog slechts bij een kleine groep liefhebbers. Vroeger beheerste het trekpaard het landleven veel meer. Denk daarbij aan het werken op het land met het paard voor


de gouden Bietenbel.
De bietentocht is dus een schouwspel vol mooie symboliek. Een schouwspel die we nodig hebben om toeschouwers te trekken om de nieuwe generatie weer de kneepjes van het vak te leren zodat ook zij het weer kunnen doorgeven. Hiermee houden ze de historie en daarmee de kennis in leven! Wilt u ook de twintigste editie van de tocht ook komen volgen? De Bietentocht wordt van 21 t/m 25 oktober 2018 gehouden, waarbij de vloot te volgen is langs Steenbergen - Yerseke - Zierikzee – Dintelmond – en Willemstad
Geen opmerkingen:
Een reactie posten