zaterdag 13 oktober 2018

JAAAA HET IS BIJNA ZOVER

Geschiedenis van het vervoer van de Suikerbieten
21 oktober 2018 gaat de 20e editie van de Bietentocht van start. Een bekend jaarlijkse zeilspektakel gevaren door een ‘bruine vloot’ en met een historisch tintje. Het wordt georganiseerd door de Stichting De Zeeuwse Beurtvaart en mede mogelijk gemaakt dankzij onze sponsors waar wij erg dankbaar voor zijn!!!!!!

Deze tocht wordt gevaren om zo verschillende historische Hollandse tradities te uiten, met de Suikerbiet in de hoofdrol. De bietentocht is in leven geroep om de geschiedenis en kennis niet verloren te laten gaan. Maar heet natuurlijk niet voor niets BIETENtocht.

In het schouwspel vertellen zij het verhaal van de Suikerbiet. Een mooi voorbeeld hoe ze hier aandacht aan besteden is het symbolische einde van de Bietentocht..
 

In de tijd van napoleon kwam de kweek van de suikerbieten in opmars. De suikerbiet, met zijn hoge suikergehalte, werd pas echt populair na de afschaffing van de slavenij, en werd dé concurrent van de toen zo goedkope rietsuiker.

Zo gebeurde het dat in 1871 een suikerfabriek in steenbergen vestigde. De teelt van suikerbieten steeg en vanuit heel zeeland werden de bieten in steenbergen verwerkt tot suiker. De fabriek verplaatste zich naar het naastgelegen Dinteloord en is nu één van de twee overgebleven suikerfabrieken van Nederland. En zelfs 1 van de grootste van Europa.

Het is ook daarom niet voor niets dat de tocht begint in het symbolische Steenbergen op 21 oktober 2018 ongeveer 35 oer-Hollandse trekpaarden op de kade zullen verzamelen. Een lang touw zal hun verbinden één van de schepen die daar liggen te wachten op hun beurt. De paarden snuiven even waarna ze hun atletisch vermogen zullen inzetten om de schepen stuk voor stuk richting de haven van Steenbergen te trekken. Ze hebben hun atletische bouw namelijk niet gekregen om in een weiland stil te staan.

Deze manier van het inzetten van paarden wordt jagen genoemd. Deze gedrevenheid en passie voor de trekpaarden zie je vandaag de dag nog slechts bij een kleine groep liefhebbers. Vroeger beheerste het trekpaard het landleven veel meer. Denk daarbij aan het werken op het land met het paard voor


de ploeg of zaaimachine. Maar ook bij het binnenhalen van de vrachtschepen met suikerbieten. In de Bietentocht jagen de paarden de schepen binnen op een z.g.n. jaagpad. In Steenbergen is zo’n pad nog mooi intact gebleven en zo komt het mooi van pas om het publiek te laten zien hoe men in vroegere tijden het vervoer van suikerbieten per schip plaatsvond. De lange stoet met schepen getrokken door de imposante paarden zullen voor een mooie plaatjes zorgen. Om de nostalgische sfeer te versterken kleden de deelnemers zich in stijl aan met klederdrachten of matrozenpakjes. Dit wordt gedaan om extra punten te verdienen voor de felbegeerde prijs van de Bietentocht:
de gouden Bietenbel.

De bietentocht is dus een schouwspel vol mooie symboliek. Een schouwspel die we nodig hebben om toeschouwers te trekken om de nieuwe generatie weer de kneepjes van het vak te leren zodat ook zij het weer kunnen doorgeven. Hiermee houden ze de historie en daarmee de kennis in leven! Wilt u ook de twintigste editie van de tocht ook komen volgen? De Bietentocht wordt van 21 t/m 25 oktober 2018 gehouden, waarbij de vloot te volgen is langs Steenbergen - Yerseke - Zierikzee – Dintelmond – en Willemstad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten