zaterdag 14 oktober 2017

NOG 1 DAG!
Het beloofd een zonnige dag te worden met 23 graden. Bij de sluis van Goes zien we morgen op de kade ongeveer 35 oer-Hollandse trekpaarden staan. Een lang touw verbind hen met één van de schepen die daar liggen te wachten op hun beurt. De paarden snuiven en staan ongeduldig te trappelen. Ze tonen hun atletisch vermogen en trekken de schepen stuk voor stuk via het kanaal richting de haven van Goes.
Enige oplettendheid is geboden want de imposante knollen met snuivende neusgaten hebben het niet altijd even gemakkelijk om deze platbodems met een gewicht variërend van een paar ton tot wel honderd ton op gang te krijgen. Je ziet man en paard genieten wanneer het trekpaard in z’n cultuur historische omgeving aan de slag kan. Ze hebben hun atletische bouw namelijk niet gekregen voor het staan in een weiland.
Deze manier van het inzetten van paarden wordt jagen genoemd. Deze gedrevenheid en passie voor de trekpaarden zie je vandaag de dag nog slechts bij een kleine groep liefhebbers. Vroeger beheerste het trekpaard het landleven veel meer. Denk daarbij aan het werken op het land met het paard voor de ploeg of zaaimachine. Wij dagen ze voor het 5e jaar uit in onze bietentocht.
De bietentocht is een evenement waarbij de schepen een vier daagse zeiltocht varen. Deze tocht wordt elk najaar gevaren door platbodems met een symbolische hoeveelheid suikerbieten aan boord. Het is een event die in leven is geroepen om de geschiedenis en kennis niet verloren te laten gaan.
Morgen beginnen we met de opwarming van de tocht. De paarden jagen de schepen op een z.g.n. jaagpad pal naast het kanaal van goesche sas. Hier is zo’n pad nog mooi intact gebleven en zo komt het mooi van pas om het publiek te laten zien hoe men in vroegere tijden het vervoer van suikerbieten per schip plaatsvond. De lange stoet met schepen levert mooie plaatjes op en de deelnemers kleden zich helemaal in stijl aan met klederdrachten of matrozenpakjes. Dit doen ze om extra punten te verdienen voor de felbegeerde prijs : de Bietenbel.
Volg de Bietentocht van 15 t/m 19 oktober.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten