maandag 11 september 2017

HELP houten masten zijn uit!
red de bruine vloot!

De bruine vloot is ontstaan toen liefhebbers in de jaren zeventig hobbymatig de oude vrachtzeilschepen in hun oorspronkelijke staat herstelden. Om de kosten van deze dure hobby te dekken, zijn sommige van hun gaan varen met betalende gasten.
Deze zogenaamde charterschepen waren er in alle soorten en maten: Klippers, tjalken, aken, eenmasters, tweemasters en zelfs driemasters.

De zeilen waren veelal van zwaar bruin katoenen doek want dit benaderde het oorspronkelijke uiterlijk. Het was namelijk zo dat vroeger het zeil in teerachtige substantie werd geweekt om de levensduur te verlengen. Vandaar de naam: bruine vloot.

Doordat ze groepen gasten aan boord kregen moesten er aanpassingen aan het schip worden gedaan om de veiligheid van de passagiers te handhaven.
Deze aanpassingen waren vaak niet goedkoop, en samen met de ongunstige economische toestand gebeurde het dat vele charter schepen werden verkocht aan het buitenland.

Vele kennen het verhaal van de mastbreuk op het historische zeil schip Amicitia bij harlingen vorig jaar. Bij dat ongeluk kwamen drie Duitse toeristen om het leven, en dat heeft ook weer voor flink wat opschudding gezorgd.

Het zorgt voor een nieuwe trend onder de chartersschepen. De historische houten masten worden masaal vervangen door staal.
Terwijl conclusie van een onderzoeksrapport na aanleiding van de mastbreuk is dat houten masten juist veel aandacht verdienen en dat ze meer specialisten nodig hebben, niet dat ze de houten masten niet meer mogen.
Het tegenovergestelde zie je helaas nu gebeuren. Houten masten verdwijnen, en daarmee zakt alle kennis van deze historische schepen ook steeds meer weg.
 
Gelukkig draagt de bietentocht een groot steentje bij om de historie daarmee de kennis in leven te houden. Tijdens deze tocht kom je mensen tegen samenwerken.

Ze helpen elkaar met het onderhoud, en delen hun kennis. Ze leren de nieuwe generatie de kneepjes van het vak. Ze werken samen met oer-Hollandse trekpaarden, historische dorpen en steden, en natuurlijk met de suikerunie, en zorgen samen voor een bijzonder schouwspel.
Een schouwspel die we nodig hebben om toeschouwers te trekken zodat we weer meer kunnen delen en het niet laten uitsterven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten